A oliwki właśnie dojrzewają

A oliwki właśnie dojrzewają

czwartek, 27 sierpnia 2015

Jak powstaje nasza oliwa?

Dziś parę słów o tym gdzie powstaje nasza oliwa. Pracownicy gospodarstwa San Cristobal szczycą się tym, że ich oliwa jest esencją kultury śródziemnomorskiej.
słońce, góry i oliwne gaje.


Bowiem, gaje oliwne, często ponad stuletnie, porastają góry doliny rzeki Vinalopo, z których dojrzeć można błękit morza Śródziemnego. Hiszpania jak z pocztówki, słońce, gaje oliwne, morze i góry!
San Cristobal rolnictwo ekologiczne!

Od 13 lat gospodarstwo to jest czołowym producentem najwyższej, jakości oliwy ekologicznej. Musicie wiedzieć, że przy uprawie oliwek nie stosuje się żadnych środków chemicznych ani nawozów sztucznych. Oliwki dojrzewają dzięki hiszpańskiemu słońcu i wodzie z górskich potoków. Jest to produkcja znacznie droższa i bardziej pracochłonna, ale otrzymuje się dzięki niej czysty naturalny produkt pozbawiony chemicznych zanieczyszczeń.

każda partia oliwy podlega kontroli

Jak powiedział mi szef gospodarstwa, oprócz ekologicznej produkcji ważna jest tzw. „materia prima”, czyli surowiec, z którego tłoczy się oliwę. W San Cristobal przykładają do tego szczególną uwagę. Oliwki zaraz po zebraniu trafiają do olejarni, gdzie wybiera się najpiękniejsze zdrowe i dojrzałe owoce, z których tego samego dnia tłoczy się „na zimno” czysty sok.

degustacja z wielkiej kadzi.

Każda partia jest poddawana kontroli, pod kątem spełnienia wysokich wymagań EU dla produkcji ekologicznej. Co roku gospodarstwo musi odnowić aktualny Certyfikat ECO EU.
Jednak dzięki temu olejarnia może pochwalić się licznymi nagrodami i jest uznanym wytwórcą najwyższej jakości ekologicznej oliwy extra virgin w Hiszpanii.

http://vivaoliwa.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz