A może w Boże Narodzenie spróbujecie świątecznego hiszpańskiego przysmaku , TURRON'a, obecnego zawsze w Boże Narodzenie na hiszpańskim stole. Tradycyjne turrony, czyli nugaty, pochodzą z okolic Alicante, z miejscowości Jijona (czyt.Chichona). Wytwarzane są od wieków wg tradycyjnej receptury, z naturalnych lokalnych produktów. Bazą nugatu są migdały i miód. Migdały nie byle jakie, najlepszej odmiany Marcona, rosną tylko tam, w okolicach Alicante. Turrony uwielbianej marki El Artesano posiadają w swoim składzie nawet 67% procent migdałów. Drugi bardzo ważny składnik turrona to miód. W wyrobach El Artezano to lokalny miód z lawendy lub z kwiatów pomarańczy.
Miód lawendowy to ważny skladnik Turrona |
![]() |
Najlepsze Migdały z Alicante |
Turrony z Alicante i Jijony wyrabia się z niesamowitą dbałością o zachowanie tradycyjnej receptury, nad tym czuwa specjalna rada regulacyjna, ale dzięki temu zostały oznaczone zastrzeżoną nazwą pochodzenia (Protected Designation of Origin).
![]() |
Klasyka El Artesano pyszne nugaty z migdałami |
Wartości odżywcze też są bardzo ważne: tłuszcze pochodzące z migdałów są głównie tłuszczami jednonienasyconym, a poza tym nugaty są bogate w wapń, magnez, potas, cynk, witaminę E i kwas foliowy. Nie zawierają glutenu.
Pozostałymi składnikami turronów mogą być orzechy, sezam, pomarańcze, płatki kokosowe…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz