![]() |
To nie Afryka, gaj palmowy w Elche |
Daktyl jest owocem palmy daktylowej, może mieć 4-8 cm długości, ma skórę koloru bursztynowo-brązowego, miękki i słodki miąższ oraz wydłużoną pestkę. Świeże daktyle mogą być miękkie, półsuche i suche. Odmian naturalnie suchych i półsuchych nie suszy się po ich zerwaniu , one suszą się w sposób naturalny, na rodzimym drzewie, na słońcu, przed zbiorem.
Daktyle nie zawierają żadnego tłuszczu, są bogate w łatwo przyswajalne cukry proste, witaminy z grupy B i składniki mineralne, takie jak cynk, bor i silnie przeciwnowotworowy magnez, które nie są łatwe do znalezienia w codziennym pożywieniu. Korzystnie wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz na układ trawienny.
Oczywiście najlepiej spożywać świeże owoce, które w lodówce przechowamy 15 dni. Po okresie zbiorów, październik-styczeń, możemy kupić daktyle mrożone lub suszone, które zachowują wiele swoich dobroczynnych składników.
A jeśli do hiszpańskich daktyli dodamy hiszpańskie orzechy „włoskie”, bogate w witaminę E, witaminy z grupy B, proteiny i sole mineralne, to otrzymamy pyszny torcik daktylowy z orzechami, np. taki jak na zdjęciu; produkt rzemieślniczy i naturalny składający się w 90% z daktyli i 10% hiszpańskich orzechów „włoskich”.
![]() |
Pyszny i zdrowy torcik daktylowy. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz