A oliwki właśnie dojrzewają

A oliwki właśnie dojrzewają

piątek, 1 maja 2015

Pan de datiles- pyszny i zdrowy torcik daktylowy.

Czy wiecie, że daktyl, pomimo swojej konsystencji i wyglądu nie jest owocem suszonym, takim jak np. suszone morele lub jabłka. Daktyle dostępne na naszym rynku pochodzą głównie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Także w Elche, niedaleko Alicante, uprawia się wyśmienitej jakości daktyle, Palmera (gaj palmowy) z Elche to największe skupisko palm w Europie rośnie ich tam ponad pół miliona! Gaj palmowy z Elche został wpisany na listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO.
To nie Afryka, gaj palmowy w Elche


Daktyl jest owocem palmy daktylowej, może mieć 4-8 cm długości, ma skórę koloru bursztynowo-brązowego, miękki i słodki miąższ oraz wydłużoną pestkę. Świeże daktyle mogą być miękkie, półsuche i suche. Odmian naturalnie suchych i półsuchych nie suszy się po ich zerwaniu , one suszą się w sposób naturalny, na rodzimym drzewie, na słońcu, przed zbiorem. 


Daktyle nie zawierają żadnego tłuszczu, są bogate w łatwo przyswajalne cukry proste, witaminy z grupy B i składniki mineralne, takie jak cynk, bor i silnie przeciwnowotworowy magnez, które nie są łatwe do znalezienia w codziennym pożywieniu. Korzystnie wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz na układ trawienny.

Oczywiście najlepiej spożywać świeże owoce, które w lodówce przechowamy 15 dni. Po okresie zbiorów, październik-styczeń, możemy kupić daktyle mrożone lub suszone, które zachowują wiele swoich dobroczynnych składników.



A jeśli do hiszpańskich daktyli dodamy hiszpańskie orzechy „włoskie”, bogate w witaminę E, witaminy z grupy B, proteiny i sole mineralne, to otrzymamy pyszny torcik daktylowy z orzechami, np. taki jak na zdjęciu; produkt rzemieślniczy i naturalny składający się w 90% z daktyli i 10% hiszpańskich orzechów „włoskich”.
Pyszny i zdrowy torcik daktylowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz